Thailandske Tomboys

Tomboy bar i PattyaI Thailand findes der meget, der ikke er, som det på overfladen ellers ved første øjekast ser ud til at være. Dette gælder i særdeleshed på det kønsmæssige område, det androgyne synes nærmest som værende en del af den thailandske kultur. For utrænede øjne kan det mange gange være svært at afgøre, om det er mænd eller kvinder, de har foran sig. Der tales sågar om et tredje køn, hvad det nu ellers kan være.

De fleste vesterlændinge, der besøger de mange smils land, forbinder i første omgang denne kønsmæssige forvirring med ladyboys – eller katoy, som de hedder på thai. Bevæger man sig rundt i turistområderne, er det svært at undgå at møde disse transseksuelle. Der er tale om ’kvinder’, som er født som mænd, men som tager kvindelige hormoner, og måske endda også har gennemgået en kønsskifteopperation.

Nogle af disse ladyboys er ganske lette at gennemskue, da de mest af alt minder om karikaturer af rigtige kvinder. Andre igen spiller deres rolle på en mere naturlig måde og er derfor knap så lette at gennemskue af folk, der ikke er fortrolige med Thailand. Fælles for disse ladyboys er dog, at de alle er født som mænd.

Til gengæld er det knap så kendt, at der i Thailand også findes kvinder, der optræder som mænd. I gadebilledet bemærkes de ikke på samme måde som ladyboys. Men de findes, og der er mange af dem. De findes i størstedelen af Thailand, også i turistområderne. De kaldes for tomboys – eller slet og ret for tom/toms.

Tomboys i international kontekst

I vesten har tomboys været kendt længe, begrebet kan spores helt tilbage til 1500-tallet, hvor det optrådte i forskellige former for litteratur. Der var tale om kvinder med en – for den tid – upassende opførsel, de klædte sig som mænd og ofte opførte de sig også maskulint.

Selvom det i nyere tid er knap så kontroversielt for kvinder at gå i mandeklæder, benyttes begrebet tomboys fortsat i dag. Der er tale om kvinder som opfører sig maskulint og dele interesser med drenge og mænd. Desuden associeres tomboys ofte med lesbiske kvinder. Det er dog langt fra altid rigtigt, de fleste lesbiske kvinder er ikke tomboys, og mange tomboys er heller ikke lesbiske. Og for flere er det at være tomboy blot en periode i deres liv, som de siden vokser fra.

Tomboy begrebet er altså af vestlig oprindelse, alligevel har mange thailandske kvinder kunnet identificere sig med det og har taget det til sig. Men i Thailand er tomboy begrebet blevet filtreret og tilpasset thailandske forhold, hvorved det har udviklet sig i sin egen unikke retning.

Thailandske tomboys

Som tidligere nævnt bliver thailandske tomboys ofte blot betegnet som toms (tom). De klæder sig i mandeklæder, er korthåret og opføre sig i det store hele som mænd. Seksuelt er de flest thailandske tomboys orienteret mod kvinder, men de opfatter hverken sig selv som værende lesbiske eller transseksuelle. I deres egen selvbevidsthed er de slet og ret toms.

Der kan naturligvis være stor forskel på thailandske tomboys, men som regel overholder de følgende tre krav:

  1. Har et fladt brystparti
  2. Beskytter deres pige/kæreste
  3. Betaler for deres pige/kæreste (en ægte tom modtager aldrig penge fra kæresten)

Tom-diiz

Selvom tomboys i biologiske forstand ikke er mænd, og thaierne ganske udmærket godt ved, der er tale om toms, finder mange unge kvinder dem alligevel ganske attraktive. Tomboys er så vellidte, at der både findes et populært trykt magasin (Tom Act) om thailandske tomboys, skønhedskonkurrencer for toms samt adskillige fansider på internettet tilegnet de mest tiltrækkende toms.

De fleste tomboys har da heller ikke spor svært ved at finde en kæreste blandt disse unge damer. Disse kærester betegnes som diiz (diiz er en afledning af det engelske ord lady og staves også af og til dees), og tilsammen betegnes de som tom-diiz.

De fleste diiz er meget feminine piger, som ellers ikke har spor svært ved at findes en mandlig kæreste. Ofte har de endda tidligere været kæreste med mænd/drenge, og det er ikke usædvanligt, at de igen skifter til en mandlig kæreste, når forholdet til deres tom går i stykker. I deres selvforståelse er de da heller ikke hverken homoseksuelle eller biseksuelle men helt og holdent heteroseksuelle.

Enkelte tom-diiz forhold er da også aseksuelle, og i de fleste øvrige forhold er det som regel udelukkende tomboyen, der med fingre eller mund tilfredsstiller sin diiz. Det foregår kun sjældent på den modsatte måde. Selvfølgelig findes der også undtagelser fra dette, men noget sådant vedkommer ikke os, det hører trods alt til privatlivets hellige sfære.

Tomboys kendetegn

Til forskel fra ladyboys, som gør alt for at give indtryk af at de er rigtige kvinder, forsøger tomboys ikke at skjule deres virkelige identitet. Thailandske tomboys er som regel altid udsmykket med markante, sorte (eventuelt sølvfarvede) øreringe, og det er deres mest markante kendetegn. Desværre kan man ikke regne med, at bare fordi man ser en person med sorte øreringe, så er det en tom. Andre mænd (og kvinder) bruger også denne form for udsmykning.

Mange toms forsøger heller ikke at lave om på deres talesprog, men lyder som kvinder. Desuden siger ganske mange toms ka og ikke krap, når de siger noget (ka er et fyldord, som benyttes af kvinder, når de taler et pænt sprog – mænd siger krap).

Thailandske tomboysI de hele taget har thailandske toms ikke aflagt al deres kvindelighed. Selvom toms tilstræber sig på at være maskuline, så bestræber de sig også på at være så smukke som mulige. Og det er måske en af grundene til, at så mange unge kvinder (diiz) finder dem meget attraktive.

Nævnes bør det også, at man ofte kan finde toms i de mange fitnesscentrer. Der udfører de især øvelser, som kan forøge muskelmassen, så de kan få en så maskulin, fysisk udstråling som mulig.

Tomboys i turistområder

De fleste turister bemærker slet ikke eksistensen af Thailands tomboys, for de fører sig ikke frem i gadebilledet på samme måde som de til tider meget udfarende og selviscenesættende ladyboys. Men de er der, og der er adskillig af dem – især i Bangkok men også i de mange dissiderede turistområder.

Tiger Tomboy Bar i Pattaya Walking StreetSom eksempel på dette kan nævnes Pattaya. Førhen var der kun ganske få tomboy-barer i denne by, men det har ændret sig gevaldigt i de senere år, så der i dag pludselig er ganske mange af dem. På et tidspunkt var der endda en markant en i Walking Street ved navn Tiger Tomboy Bar. Foran den kunnen man af og til sent om aftenen se velklædte, mandslignende personer.

Disse tomboy-barer henvender sig imidlertid kun i begrænset omfang til turister. Kundegrundlaget er først og fremmest de mange piger, som arbejder i byens øvrige barer. Ofte har mænd slet ingen adgang til disse barer med mindre de er i selskab med en kvinde. Dette galdt for eksempel førnævnte Tiger Tomboy Bar, som holdt åbent fra elve aften til syv morgen. Åbningstider der appelere til gogobarernes unge piger, som kunne besøge stedet efter en ’short time’, eller når de holder fyraften.

Det er dog langt fra alle tomboys i turistområderne, som arbejder i tomboy-bar. Nærmere tværtimod, de fleste af dem har mere ordinære job i for eksempel i 7 Eleven butikker og lignende. De tager til Pattaya og de øvrige turistområder i håb om at finde en ung, smuk kæreste. Og ofte har de succes med det. For til forskel fra de unge mænd pigerne ellers bliver kæreste med, tigger tomboys nemlig ikke penge fra deres diiz, og det gør dem særdeles populære blandt disse unge damer.

Seneste opdatering: 17.04.18

Del på: