Hellige træer i Thailand

Walking Street træet - 2009Færdes du i Thailand, vil du adskillige steder opleve hellige træer med farverige klædestykker, der er viklet omkring stammen. De findes især på tempelområder, men også i skove, langs veje og på offentlige steder møder du dem.

De farverige klæder er advarsler til andre mennesker om, at der ikke må gøres skade på træerne, da magtfulde ånder er bosiddende i dem. Som oftest er det kvindelige ånder. Fællesbetegnelser for dem er Phi Dton Maai (træets ånd/spøgelse) og/eller Nang Maai (træets lady).

Men i nogle træer findes mere specifikke ånder. De bedst kendte er:

  • Nang Tani
  • Nang Takian

Nang Tani

Nang Tani har hjemme i bevoksninger med vilde banantræer. Det meste af tiden lever hun i det skjulte men på visse tidspunkter, som nætter med fuldmåne, bliver hun synlig.

Hellige træer i ThailandNår det sker, optræder Nang Tani som en smuk ung kvinde iført en grøn traditionel klædedragt. Hendes hudfarve er grønlig, hun har langt sort hår, og så har hun røde læber. Ofte berør hun ikke jorden men svæver let hen over den.

Nang Tani kan være en trussel mod mænd, især dem der har forvoldt skade imod kvinder, men som oftest opfattes hun som en venligsindet ånd. Af og til giver hun mad til munke på gennemrejse.

Nang Takian

Også Nang Takian viser sig som en smuk ung kvinde i traditionel klædedragt, men til forskel fra Nang Tani er hendes tøj brunt eller rødligt. Endvidere har hun ry for at synge sorgfulde sange, der kan virke dragende på mænd.

Nang Takian er bosiddende i hopea træer, som i thailand kaldes for takian træer. Der er tale om træer, som kan nå en høj alder, en højde på 45 meter og sagtens kan have en stamme med en diameter på over fire meter.

Hellige træer - ErawanI det øvrige Sydøstasien er hopea ved at blive en truet træsort, fordi den bruges til tømmer. Sådan forholder det sig endnu ikke i Thailand, da thaierne for at undgå Nang Takians vrede undlader at fælde den slags træer.

De eneste der må fælde takian træer er buddhistiske munke. Inden det gøres skal munkene imidlertid holde en ceremoni, hvor de beder Nang Takian om lov til at fælde træet.

Efter træet er fældet, vil ånden fortsat opholde sig i det, men samtidigt forvandles den. Bruges træet for eksempel til byggeri af en båd, bliver ånden til en Mae Yaa Nang Ruea.

Hellige træer

Walking Street træet - 2015Hvor der er hellige træer findes ofte et alter, hvorpå der kan stilles gaver til ånden. Offergaver kan også lægges ved foden af træets stamme eller placeres blandt de lavthængende grene.

Blandt gaverne der gives til træernes ånder er frugt, rød sodavand og blomster. Vil du rigtig flotte dig, kan du give den en ny klædedragt.

Viser rejsende træernes ånder respekt, er de beskyttet de på deres færd. Ånderne har også ry for at have helbredende kraft og for at hjælpe kvinder med graviditet. Men de fleste thaier forbinder først og fremmest træernes ånder med, at de kan forudsige lotterinumre.

Lotteri

I Thailand er de fleste former for spil ulovlige. En undtagelse er det statskontrollerede lotteri.

Desuden findes der en række lyssky undergrunds spilsyndikater. Også de udbyder lotteri, og for at få spillere til at have tillid til de udtrukne numre, benytter de samme vindertal som i det statskontrollerede lotteri.

Hellige træer i ThailandDerfor er der mange som gerne vil forudsige disse numre, og det er ikke ualmindeligt, at det overnaturlige tages til hjælp. Efter sigende har især ånder bosiddende i træer særlige forudsætninger for at forudsige vindertal.

Lotterinumrene kan for eksempel findes ved, at de troende tager kalk i hænderne. Den gnider de ind i træets stamme eller grene. Derefter skal der fremkomme et eller flere vindertal.

Gamo alteret

Et eksempel på en Nang Maai, der kunne forudsige vindernumre, var bosiddende i et træ langs Sukhumvit Road en halv kilometer fra U-Tapao lufthavnen nær Rayong. Til ære for ånden var rejst et alter, der havde navn efter den japanske manga helt, Gamo.

Om Gamo alteret:

‘Lucky’ lottery shrine demolished in Sattahip (Pattaya Mail 26. oktober 2018):
Mysterious removal of ‘Gamo’ shrine fails to deter believers (The Nation 1. december 2018)
Luck runs out for Sattahip lottery shrine (Pattaya Mail 7. december 2018)

Mange spillere hævdede, at de havde modtaget vindernumre fra ånden. Efterhånden blev alteret en torn i øjet på områdets spilsyndikater, som frygtede, det kostede dem penge. I oktober 2018 blev det derfor destrueret.

Et nyt og større alter blev opført som afløser for det gamle. Men samme år kort tid før decembers udtrækning blev også det uskadeliggjort. Og denne gang var ødelæggelsen så grundig, at selv træet med dets iboende ånd blev fældet og fjernet.

Seneste opdatering: Juli 2021

Del på: