Cambodja for den vante Thailandsfarer

Angkor Thom i CambodjaOfte beskrives Cambodja som en light-udgave af Thailand i 1980’erne. Lidt er der om snakken, men det er også en sandhed med modifikationer.

Kulturelt set er der mange lighedspunkter mellem de to lande, og ude på landet er Cambodja mange steder lige så tilbagestående som Thailand var i tidligere tider.

Anderledes er det med de største byer, de indeholder en blanding af både det moderne og det semi-primitive. For tiden sker der store forandringer. Nye byggerier skyder i vejret, og meget af det traditionelle Cambodja forsvinder.

Vil du opleve Cambodja, bør du derfor ikke vente for lang tid, før du rejser dertil. Om få år er meget af det der gør landet spændende måske forsvundet?

Ankomst til Cambodja

I Cambodja er der visumpligt. Men da visummet kan købes ved grænseovergangen eller i lufthavnen, behøver du ikke tænke noget videre over det på forhånd. Indtil for nyligt var det nødvendigt at medbringe et pasfoto til visummet, men ved mine seneste besøg har de ikke efterspurgt et sådant. I stedet bliver der ganske som i Thailand taget et digitalt foto.

En gyde i Phnom Penh - Cambodja

Du skal forvente at komme til at betale 35$ for et visum, der gælder for op til 30 dage. Og af og til kan du risikere at skulle betale mere. Cambodja er Sydøstasiens mest korrupte land, og de ansatte i Immigration supplere en elendig løn ved at tage overpris. Betal i øvrigt altid med aftalte penge, for du skal heller ikke regne med, at der bliver givet korrekt tilbage.

Papirarbejdet er en anelse mere omfattende end det, du er vant til fra Thailand, men giver ikke de store problemer. Undlad at modtage hjælp af de flinke mennesker ved grænseovergangen, som insisterer på at udføre det for dig. Også selvom de arbejder for rejseselskabet, du rejser med. Jeg har talt med rejsende, som har betalt dobbeltpris ved at benytte dem.

Visum efter Covid-19

For fuldt vaccinerede mod covid-19 er det igen muligt at rejse til Cambodja, du skal blot vise vaccinations-dokumentation ved indrejsen. Ellers er reglerne stort set som førhen.

Følgende link giver en mere detaljeret beskrivelse af regler og fremgangsmåde:

Valuta og prisniveau

I Cambodja benyttes der – side om side – to former for valuta; den lokale møntfod, som kaldes for riel, og amerikanske dollars. Hæver du penge i ATM-automaterne, modtager du amerikanske dollars. Riel kan ikke købes udenfor Cambodja, derfor vil det være en fordel at medbringe amerikanske dollars, helst så små sedler som muligt.

De fleste steder omregnes 1$ til at være 4000 riel. I enkelte butikker benyttes dog den aktuelle dagskurs. Når du betaler med dollars, skal du være forberedt på, at du af og til får byttepenge tilbage i riel, dette gælder især når dollaren står stærkt. Alle beløb på under 1$ omregnes til riel.

Dollarsedler med bare en lille rift accepteres ingen steder. Vær derfor opmærksom, når du får penge tilbage, af og til forsøger handlende at afsætte sådanne til naive udlændinge.

Orussey Marked - Phnom PenhIndkøbsmuligheder er der en mangfoldighed af, rundt omkring i landet findes der adskillige markeder. I Phnom Penh er de væsentligste af disse Central Marked og Orussey Marked (begge i dagtimerne) og Night Marked (sen eftermiddag og aften).

I hovedstaden findes der også flere butikscentre. Især bør nævnes Aeon Mall, som næsten kan måle sig med et middelstort thailandsk center af samme type. Og ved siden af Olympic Stadion er et nyt butikscenter ved navn Olympic Mall åbnet i 2019.

Generelt set er prisniveauet i Cambodja lavere end i Thailand. Men ganske som alle andre steder skal du være vågen, hvis du ikke vil tages ved næsen. Selv er jeg så vant til thailandske baht, at jeg i hovedet altid omregner til denne valuta. 3$ svarer cirka til 100 baht.

Infrastruktur og transport

Parkering nær Orussey Marked i Phnom Penh

Som i Danmark har Cambodja højrekørsel. Som oftest er de centrale veje mellem de større byer (samt til og fra grænseovergangene) af udmærket kvalitet. I regntiden kan det dog ændre sig. Så sent som i juli 2018 oplevede jeg selv, at den 220 kilometer lange bustur mellem Sihanoukville og Phnom Penh tog otte en halv time, fordi et voldsomt uvejr få dage tidligere havde skyllet dele af vejen væk.

Du skal heller ikke langt væk fra hovedfærdselsårerne, før vejene er i elendig forfatning – hele året rundt. Selv meget benyttede gader i byerne kan være særdeles kuperede – og uden belægning. Og du skal ikke blive overrasket, hvis dit hotel har adresse på en sådan gade.

I byerne kan du opleve trafikpropper i myldretiden. Men det skyldes som oftest mere den dårlige infrastruktur end megen trafik. For antallet af motoriserede køretøjer i Cambodja er langt mindre end i Thailand. Det oplever du især i landområderne, hvor selv hovedvejene mellem de større byer til tider kan virke halv-øde.

Som rejsende er det let at komme fra sted til sted i Cambodja. Der findes adskillige busselskaber, du kan kører med. Og til forskel fra Thailand, hvor turen som oftest foregår med minibus, benyttes der primært rigtige busser i Cambodja. Færdes du på landjorden mellem de to lande, vil du således ved grænseovergangen opleve et busskifte, så du i Thailand kører i minibus og i Cambodja med almindelig bus.

Banegården i Phnom PenhRejser mellem Thailand og Cambodja kan også foregå med fly. De cambodjanske byer Phnom Penh og Siem Reap har hver dag adskillige afgange til og fra Thailand, primært Bangkok.

Til gengæld er mulighederne for at rejse med tog i Cambodja ganske begrænsede. Der er kun ganske få togafgange, og de ligger primært i weekenden. Indtil for ganske få år siden var det slet ikke muligt at køre med tog i Cambodja.

Steder at besøge i Cambodja

Der findes naturligvis mange steder, som er værd at besøge i Cambodja. Men skal jeg komme med tre forslag, må det blive:

  • Phnom Penh
  • Siem Reap
  • Sihanoukville

Hver af de tre destinationer er meget forskellige i forhold til hinanden.

Phnom Penh

Phnom Penh set fra flodenDet samlede indbyggertal i Cambodja er på knap 16 millioner, deraf lever cirka 1,5 million i hovedstaden Phnom Penh. Dermed er Cambodjas hovedstad en del mindre end Thailands hovedstad, Bangkok. Samtidigt virker den langt mere provinsiel og havde indtil for kort tid siden kun ganske få moderne højhuse.

Dette er dog ved at ændre sig. På og omkring Koh Pich – Diamant Øen – i det sydlig Phnom Penh er man i gang med et opfører en ny moderne bydel med luksushoteller og andet monumentalt byggeri samt adskillig forlystelses etablissementer og områder. Og på et tidspunkt skal vi nok forberede sig på, at denne tendens breder sig til den øvrige by.

Så galt er det endnu ikke, i dag kan du i Phnom Penh fortsat se en del arkitektur fra den franske kolonitid. Nævnes bør det også, at varmen som regel er knap så trykkende som i Bangkok. Og for folk, der som jeg kan lide at drysse (gå) rundt i byen på egen hånd, er der den store fordel, at gaderne har numre. Dermed er det langt lettere at finde rundt og langt mindre risiko for, at man farer vild.

Phnom Penhs centrale turistaktiviteter finder sted nær flodbredden, i det område der kaldes Riverfront Area. Dermed er det nærliggende at tage et cruise på floderne (Tonle Sap møder Mekong). Men der vil jeg komme med en advarsel; har du tidligere sejlet på Chao Praya-floden i Bangkok eller samme bys kanaler, vil du opfatte en sejltur på Phnom Penhs floder som værende en tam oplevelse.

En lidt tam oplevelse er det også at besøge Nationalmuseet. De fleste danske provinsmuseer med respekt for sig selv har mere at byde på. Årsagen til Nationalmuseets begrænsede udstillinger er naturligvis, at Cambodja fra 1975 til 1979 havde et kultur- og intellektfjendtligt styre (Pol Pots Røde Khmer), som kulturelt sendte landet tilbage til før år 0. Og siden er de fleste ressourcer brugt andre steder.

Killing fieldsStørre indtryk end Nationalmuseet gør en visit i Tuol Sleng, også kaldt S21, som var fængsel under det førnævnte regime. De ting der fandt sted her, stod ikke tilbage for det, nazisterne i sin tid foretog sig i deres koncentrationslejrer. En tur hertil kan eventuelt kombineres med et besøg på The Killing Fields.

For mange vil det sandsynligvis også være et must at besøge Det royale Palads. Byens vigtigste templer er Wat Phnom og Wat Ounalom.

Siem Reap – Angkor

Cambodjas klart største turistattraktion er Angkor-templerne ved byen Siem Reap, som hver eneste dag gæstes (overrendes) af tusindvis af rejsende fra hele verden – især Kina.

Angkor området - CambodjaDer er tale om et stort område med adskillige imponerende tempelruiner fra perioden 800-1500. Er du historisk/arkæologisk interesseret, er dette Sydøstasiens vigtigste sted at besøge. Blandt ruinerne findes khmerernes gamle hovedstad, Angkor Thom, samt det ikonisk tempel Angkor Wat. Og vil du opleve hele området, er det nødvendigt at afsætte adskillige dage til det.

Lige syd for Siem Reap ligger Tonle Sap, som er Sydøstasiens største ferskvandssø.

Sihanoukville

Sihanoukville, ved kysten ud til Thailandsbugten, er Cambodjas beach town nummer et. Samtidig er den landets vigtigste havneby.

Strand i SihanoukvilleDer findes flere strandområder i og omkring Sihanoukville. Standarten af strandene er cirka som i Thailand, hverken dårligere eller bedre. Men her er der til gengæld bedre mulighed end i Thailand for at finde et øde stykke strand, man kan have for sig selv.

Ud for kysten findes der adskillige små øer, Koh Rong er den største. Befinder du sig i Sihanoukville, bør du ikke snyde sig selv for at opleve disse øer. Der kan være tale om en endagstur, men overnatning på øerne er også muligt.

Er du til templer, er Wat Krom et besøg værd. I dette tempelkompleks findes også et alter for byens skytsånd, Ya-mao – Den Sorte Dame.

På det seneste har Sihanoukville imidlertid gennemgået store forandringer. Desværre i den forkerte retning, byen har mistet megen af sin charme. Gamle områder er blevet ryddet og afløst af kasinoer, som primært henvender sig til kinesere. Det gælder især området omkring Golden Lions rundkørslen, som i løbet af kort er blevet helt uigenkendeligt.

Natteliv i Cambodja

Nattelivet i Cambodja er meget forskelligt fra sted til sted. Fælles for alle destinationer er dog, at der ikke findes gogobarer. Til gengæld er drikkevarerne særdeles billige. Kan man drikke den lokale øl, Angkor, på fad, kan man de fleste steder få den til imellem en halv og to dollar.

Oscar’s i Street 104Det mest hektiske natteliv findes i hovedstaden, Phnom Penh. Især har byen mange såkaldte hostess barer – med letlevende damer. Livemusik findes der også flere steder, kvaliteten er dog en del lavere end i Thailand. Bedst er miksede bands bestående af cambodjanere og vesterlændinge. Mit personlige favoritmusiksted i Phnom Penh er Oscar’s i Street 104.

I Siem Reap henvender det meste natteliv sig til de mange backpackere, der strømmer til byen. Derfor er det også her, du finder de laveste mad- og ølpriser. Hostess barer er der ingen af. For mænd, som ønsker kvindeligt selskab, findes der til gengæld rundt omkring i nattelivet en del freelancere, som ikke er svære at opstøve.

Indtil for kort tid siden var Sihanoukvilles natteliv, det der mindede mest om det, du finder på turistdestinationerne i Thailand. Mange strandbarer og andre barer med åbne facader – både med og uden værtinder/hostess. I dag er de fleste af disse barer imidlertid forsvundet og afløst af kasinoer. Det er stor set kun på Victory Hill, du kan finde barer, som de var førhen.

Cambodjas åndsliv

Wat PhnomTæt på 97% af Cambodjas befolkning er buddhister. Ganske som i Thailand er der tale om theravada-buddhisme. Munkenes klæder er orange, og templerne minder også om dem man finder i Thailand – med tag i flere lag (khmer-arkitektur). De mytologiske skabninger, den flerhovedet slange, Naga, og løvevæsenets, Singe, findes der afbildninger af over alt.

Foruden buddhismen deler cambodjanerne også åndetro med thaierne (se: Intro til thailandsk åndetro). I stort set alle huse er der indrettet et eller flere altre, og udenfor bygningerne findes der åndehuse.

Afrunding

Kasino i Sihanoukville

Førhen havde Cambodja ry for at være lidt af et Vilde Vesten. Helt så galt er det ikke længer. Du skal selvfølgelig fortsat bruge sin sunde fornuft og tage dig i agt – for især lommetyve. Men i forhold til Thailand er det kun en anelse mere usikkert at bevæge sig rundt i det offentlige rum.

Til forskel fra Thailand er de fleste former for gambling legale i Cambodja. For den spilleglade findes der rundt omkring adskillige kasinoer med mange former for spil.

Det cambodjanske (khmerske) køkken minder om det thailandske, dog er maden knap så stærk. I turistområderne er det desuden let at finde spisesteder, som servere både thailandsk og/eller vestlig mad.

Det er sjælden svært at finde transportmuligheder i Cambodja. Og priserne er rimelige. Næsten overalt findes der tuk-tuk-chauffører, som ihærdigt tilbyder deres tjenester til enhver. Især sagesløse fodgængere, som ikke er spor interesseret i at blive kørt nogen steder hen. Tro det eller ej, men det er værre end i Thailand.

Tuk tuk

I Cambodja er en tuk-tuk i øvrigt ofte en lille vogn med to dobbeltsæder, der er spændt efter en motorcykel (knallert). Om end de traditionelle tuk-tuk på det seneste er ved at vinde større udbredelse og om nogle år sandsynligvis vil dominere gadebilledet.

Ganske som i Thailand bliver der slået hårdt ned på brugen af hårde narkotiske stoffer. Til gengæld er det ikke usædvanlig, man bliver tilbudt marihuana og lignende substanser, når man går rundt i byerne. Og af og til lugter tobakken, der bliver røget i barerne, anderledes, end den gør i Thailand.

Formelt set er Cambodja et demokrati. Landets premierminister siden 1985, Hun Sen, har imidlertid udmanøvreret enhver opposition i en sådan grad, ingen andre end han er i stand til at vinde et valg. Tidligere havde kongemagten ganske vist en vis indflydelse i landet, men det sluttede i det store hele med kong Sihanouks død i 2012.

Et ord, det kan være nyttigt at kende, når man besøger Cambodja, er barang. Det er det cambodjanerne kalder en hvid vesterlænding. Svarende til det thailandske ord farang.

Seneste opdatering: Oktober 2022

Del på: