Erawan Alteret

Erawan Alteret

Det bedst kendte og mest besøgte ikke buddhistiske helligsted i Thailand er Erawan Alteret i det centrale Bangkok.

Alteret har en dramatisk historie, alligevel besøges det hver dag – året rundt – af tusindvis af mennesker. Ikke kun thaier, men også af mange turister – især af kinesisk herkomst.

Opførelsen af Erawan Alteret

I 1956 gik thailandske turistmyndigheder i gang med at opføre Erawan Hotel i hjertet af Bangkok. Lige fra begyndelsen af blev byggeriet ramt af en række uheld, der kostede bygningsarbejdere liv og førlighed.

Mange thaier mente, det var onde ånder, der forårsagede uheldene. Det gjorde det svært at skaffe arbejdskraft til at fortsætte byggeriet af hotellet.

For at komme problemerne til livs konsulterede bygherren en respekteret astrolog ved navn Luang Suwichanphaet. Denne meddelte, at uheldene skyldes, at opførelsen af hotellet var gået i gang på et uheldsbringende tidspunkt.

For at afbøde denne fejl var det nødvendigt at opføre et nyt åndehus for Brahma (san phra phrom) på et centralt sted nær hotellet.

Erawan Alteret

Selvom Erawan Hotel allerede havde et åndehus ved hovedindgangen, rettede bygherren sig efter anbefalingen. Den 9. november 1956 opførtes en forgyldt statue af Brahma på hjørnet af Phloen Chit Road og Ratchadamri Road lige ud for hotellet.

Straks efter indvielsen af det nye åndehus ophørte alle ulykker, og Erawan Hotel blev færdigbygget uden yderligere problemer. Mange thaier så dette som et godt tegn, hvorfor alteret hurtigt blev et af Bangkoks populæreste helligsteder.

Erawan Alteret – de efterfølgende år

Erawan Alteret

Helligstedet fik navnet Erawan Alteret (på engelsk: Erawan Shrine) efter Erawan Hotellet, det hørte ind under. Erawan er navnet på en af guden Indras elefanter.

At alteret indeholder en Brahma-statue i stedet for en Indra-statue skyldes, at det oprindeligt blot var ment som et åndehus for hotellet. Og som oftest indeholder et hotels åndehus en Brahma-statue.

Grand Hyatt Erawan Hotel

I 1987 var Erawan Hotel blevet utidssvarende og blev revet ned. Grunden det havde stået på overtoges af et privat foretagende, som opførte et nyt luksushotel med navnet Grand Hyatt Erawan Hotel.

Men Erawan Alteret var der ingen, som turde gøre noget ved, det fik lov at stå urørt.

Sådan forblev det mange år fremover. Men tidligt om morgenen den 21. marts 2006 gik en 27-årige mand ved navn Thanakorn Pakdeepol ind på alterpladsen. Med en stor hammer smadrede han statuen. Derefter flygtede han fra området.

Erawan Alteret

Gerningsmanden nåede imidlertid ikke langt, inden en rasende menneskemængde indhentede ham. Der opstod håndgemæng, hvorunder han blev dræbt. To mænd blev fængslet for dåden. Men de blev kort tid senere sat på fri fod igen under henvisning til, at de blot havde forsøgt at beskytte Erawan Alteret.

Da ophavsmanden blev dræbt, ligger årsagen til vandalismen lidt hen i det uvisse. Selvom han var muslim, er det tvivlsom, om gerningen havde noget med muslimernes frihedskamp i Sydthailand at gøre. Mere sandsynligt er det, at handlingen skyldtes, at gerningsmanden led af psykiske sygdomme.

Skaderne blev imidlertid hurtigt udbedret. Den 21. maj 2006 klokken 11:39 (for thaierne er 9 et helligt tal), da solen stod højest på himlen, blev en ny identisk statue opsat på stedet, hvor den gamle havde været.

Terror ved Erawan Alteret

Erawan Alteret - aften

Ved Erawan Alteret eksploderede klokken 18:58 en bombe den 17. august 2015. Der var tale om den travleste myldretid, og eksplosionen dræbte 20 mennesker og kvæstede mere end 100. Flere af ofrene var udlændinge, især med kinesisk baggrund.

Bomben indeholdt tre kilo TNT-sprængstof og var placeret i en rygsæk, som stod på en bænk ud for alterområdet. I de efterfølgende dage arresteres et par mænd for medvirken til attentatet. Men ingen har påtaget sig skylden dåden, og årsagen til attentatet er aldrig blevet offentliggjort.

Erawan Alteret

Heller ikke denne gang menes det at have noget at gøre med separatisternes frihedskamp i de sydlige provinser at gøre. Det var en anden type sprængstof end de normalt bruger. Desuden plejer de aldrig at lade deres gerninger gå ud over tilfældige turister.

De flest hælder i stedet til tesen om, at de ansvarlige var uighurer, en sunnimuslimsk minoritet i det nordvestlige Kina. Attentatet var hævn for at thailandske myndigheder kort tid forinden udvist terrormistænkte uighurer til Kina. Denne tese underbygges af, at de anholdte var uighurer, samt at flere af ofrene var etniske kinesere.

Erawan Alteret

Selve Erawan Alteret led kun begrænset skade ved bombeattentatet. Den ene kind, i det ene af Brahmas ansigter, blev splittet af. Men det ansigt var let at udskifte. Allerede to dage efter sprængningen var alterområdet igen åben for offentlig adgang.

Året efter i 2016 skete der et nyt uheld ved Erawan Alteret. En bil kørte ind i det og sårede flere besøgende. Straks frygtede man, at der igen var tale om terror. Men det var ikke tilfældet, ulykken skyldtes, at bilisten havde fået et hjertetilfælde.

Erawan Alteret i dag

Erawan Alteret

Erawan Alteret befinder sig ved et af Bangkoks travleste vejkryds, midt imellem Chit Lom SkyTrain station og butikscenteret CentralWorld.

Da der går en skywalk lige forbi det, er det som fodgænger let at nå frem der til. Fra skywalken er der også fin udsigt ud over hele alterområdet.

Pladsen Erawan Alteret findes på er omkring 15-20m på begge led. Der er gratis adgang, og der er åbent hver dag fra 8 morgen til 23 aften.

Erawan Alteret

Thaierne selv kalder Erawan Alteret for Thao Maha Phrom eller blot for Phra Phrom. Den sidstnævnte betegnelse er det thailandske navn for Brahma og benyttes om alle åndehuse, hvori denne gud ses.

Selve Erawan Alteret har målene 3,65m x 3,65m. Brahmafiguren har fire ansigter, som har front mod hver af de fire verdenshjørner. Den befinder sig under et forgyldt halvtag, som holdes oppe af fire funklende søjler.

Prisliste

Lige omkring Erawan Alteret findes et område for de tilbedende på 7,3m x 7,3m. Dem der kommer her håber på at kunne opnå:

• Succes og fremgang i livet
• Succes i forretninger
• Godt helbred

Omkring Erawan Alteret findes der rig mulighed for at købe gaver til Brahma. Blandt de gaver du kan give guden er blomsterkranse, frugter og træelefanter (af teak). En prisliste over nogle af de populæreste gaver ses her ved siden af.

Dansere

Foruden at give fysiske gaver kan du også hyre dansere til at opføre traditionel thaidans for guden. Fra 8:30 morgen til 22:30 aften er 8 dansere og 4 musikere til stede.

Opgaven går på skift mellem fire forskellige dansetrupper. Den maksimale grænse for en dansers alder er 40 år.

Seneste opdatering: Februar 2020

Del på: