Leksikon over åndetroen i Thailand

Her under findes en liste over emner, der relaterer til åndetroen i Thailand.

Emnerne står i alfabetisk rækkefølge. Ord med fremhævet skrift findes som selvstændige emner i listen.

Åndetroen i Thailand

Achan

Tatovør der udfører sak yant. Læs mere på: Magiske tatoveringer i Thailand

Amulet

På thai Kruang rang. Se også magisk munk.

Amulet - Kruang rang

Aponsi

Mytologisk skabning, halvt kvinde og halvt løvinde.

Bpii Chong

Uheldigt/ulykkesbringende/forbandet år. Kan afværges gennem Kae chong.

Brahma

Er i hinduismen Universets skaber og gud for visdom. Kaldes på thai for Phra phrom.

Brahmin præst

Eller blot brahmin. Medlem af præsteskabet, der bl.a. står for ceremonierne, når en ny konge krones. Læs mere på: Brahmin præster i Thailand

Bysøjle

Se: Lak Mueang

Drage

Egentlig findes drager ikke i thailandsk åndetro. Men de mange thai-kinesere har bragt dem til landet. Der findes især mange afbildninger af drager i/ved kinesiske templer og alterer, hvor de optræder som beskytter, på samme måde som Garuda gør det i thailandske templer.

Kinesisk drage

Elefant

Thailands nationaldyr. Det betragtes som lykkebringende at gå (bevæges sig) under en elefant. Hvide elefanter er hellige og tilhører kongen.

Erawan Alteret

Thailands mest berømte alter, som findes i det centrale Bangkok. Erawan er en hvid, trehovedet elefant og er ridedyr for guden Indra. Læs mere på: Erawan Alteret

Farver

I Thailand er der knyttet en lykkebringende og en uheldsbringende farve til alle ugens dag. Mange thaier har den farve, der passer til ugedagen, de er født, som lykkefarve.

UgedagLykkefarveUlykkesfarve
SøndagRødBlå
MandagGulRød
TirsdagPinkGul
Onsdag (tidligt)GrønPink
Onsdag (sent)GråOrange
TorsdagOrangeLilla
FredagLyseblåSort
LørdagLillaGrøn

Derudover forbindes farven sort ofte med død og begravelse. Og for thaikinesere er rød en central lykkefarve.

Fu Lu Shou

Fu Lu Shou kaldes de tre stjerne guder. Oprindeligt stammer de fra Kina, men er kommet til Thailand via de mange thai-kinesere. Figurerne skaber lykke, velstand, godt helbred og et langt liv til dem der behandler dem korrekt.

Fu Lu Shou må aldrig stå i et badeværelse eller i et køkken. Desuden skal de placeres højt (i øjenhøjde) med en massiv mur bag sig og med front imod rummets indgang. Rækkefølgen skal være som på billedet. Til gengæld behøver de hverken gaver eller at blive tilbedt.

Fu-symbolet

Et kinesisk skrifttegn, som ses ved mange kinesiske altre og templer i Thailand. Repræsentere lykke, held og fremgang. Der findes variationer af symbolet, men som oftest minder det om det, der ses her.

Fu-symbolet

Gaa chong

Se: Kae chong

Ganesha

En hinduistisk gud som er særdeles populær i Thailand, da den skaber rigdom til sine tilbedere. Bliver af mange thaier kaldt for Phra Phikanet. Afbildes med topmave, fire arme og elefanthoved samt en enkelt stødtand. Hans ridedyr er en mus/rotte.

Ganesha

Garuda

Mytologisk skabning der ofte ses i thailandske templer, hvor den optræder som beskytter mod kaoskræfterne. Menneskekrop med ørnehoved, næb og vinger.  

Hane

Hanestatuer ses ved mange thailandske altre. Hanen repræsentere morgengry og er et symbol for lykke og materiel fremgang. Især forbindes hanen med kong Naresuan, der var regent i 1500-tallets Ayutthaya, som vandt en hanekamp mod en burmesisk modstander.

Hanen i thai åndetro

Kae chong

(Gaa chong). Afværgelse af ’dårlig lykke’. Ordet kae (gaa) er thai og betyder afhjælpe/løsne, og ordet chong kommer fra kinesisk og betyder modsigelse eller uforenelig. Thaierne søger kae chong ved at besøge (kinesiske) templer og alterer og/eller ved at gå med amulet.

Keji Ajan

Det thailandske ord for en magisk munk.

Ket Ngam

(Chao pho) Ket Ngam er Pattayas skytsånd, hvis alter findes på strandpromenaden ud for Soi 6. Ket Ngam er bosiddende i træet ved siden af det. Der har været alter for på dette sted siden 1957, da Pattaya blot var et fiskerleje. Oprindeligt blev det benyttet af byens fiskere.

Khatha

Magisk formular, der fremføres på pali.

Khon song

Det thailandske ord for åndemedie. Læs mere på: Thailandske Åndemedier

Khwan

Menneskets sjæl/ånd, som befinder sig i toppen af hovedet. Den kan styrkes gennem et ritual, der kaldes riak khwan.

Kinnari

Mytologisk skabning der er halvt fugl (nederste halvdel) og halvt kvinde (øverste halvdel). Er i stand til at rejse (flyve) mellem menneskeverdenen og den mytologiske verden. Det mandlige modstykke kaldes Kinnara, men optræder sjældent i Thailand.

Kinnari

Krom (eller khom)

Gammel magisk khmer skrift, der blandt andet benyttes i sak yant.

Krtom

Kruang rang

Det thailandske ord for amulet. De fleste thaier bærer en amulet som værn imod ulykke. Mange kraftfulde amuletter betragtes som værende fremstillet eller velsignet af magiske munke.

Kruang rang - amuletter

Kuman thong

En børnefigur (af plastik eller træ) som beskytter mod sai sam og ejerens fjender. Oprindeligt blev de skabt af dødfødte børn, som under besværgelser af en moo pii blev ristet over en sagte ild, indtil de var indtørret, hvorefter de blev indsmurt i gul farve, så de fik en gylden fremtoning. Direkte oversat betyder kuman thong gyldent barn.

Kuman Thong

Kwang Yim

Skrives også som Guan Yin, Kwan Yim, Kuan Yim mm. Hun er den kinesiske gudinde for barmhjertighed, men statuer af hende findes også mange steder i Thailand. Ofte ses hun i hvidt og med en karaffel i sin venstre hånd, hvorfra der strømmer en endeløs kilde af barmhjertighed og medfølelse.

Kwang Yim

Lak Mueang

Mange større byer i Thailand har en Lak Mueang, som også er hjemsted for skytsånden. Ordet kan bedst oversættes til bysøjle, i Danmark vil vi kalde det byens grundsten. Bedst kendt er den der findes i Bangkok nær Grand Palace.

Lak Mueang - Bangkok

Loy Krathong

En hyldestfest til ære for vandets gudinde, Mae Kongka, som hvert år afholdes ved den tolvte fuldmåne efter månekalenderen. Centralt i festen er at en flåde (krathong) lavet af bananblade og dekoreret med blomster, lys og røgelse sættes ud på vandet. Ofte lægges også en mønt i flåden.

Der er dels tale om en hyldest til Mae Kongka og dels tale om en symbolsk handling, hvor man lader uheld og ulykke drive væk. Mange opfatter også festen som regntidens afslutning.

Loy Krathong

Luang Pu Thua

Magisk munk, der levede omkring år 1600. Luang Pu Thua er afbilledet på mange magiske (beskyttende) amuletter. Ingen af disse amuletter stammer fra hans egen tid, de ældste er fra 1950’erne. Luang Pu Thua amuletter er især populære blandt militærpersoner.

Mae Kongka

Den thailandske gudinde for vand – også floder og kanaler. Loy Krathong er en årlige tilbagevenden hyldestfest til ære for hende.

Mae Yanang

Kvindelig skytsånd for både – longtails, fiskefartøjer mv. Er også skytsånd for visse køretøjer, værdsættes bl.a. af taxichauffører. Respekt for Mae Yanang vises med et trefarvet klæde i forstavnen af båden.

Magisk munk

På thai Keji Ajan. En munk der af befolkningen anses som have opnået overnaturlige evner og behersker magi. Mange af dem skaffer penge til templet ved at velsigne amuletter, kruang rang, så de får magiske, beskyttende egenskaber. Enkelte af munkene er sågar blevet mumificeret efter deres død.

Blandt de bedst kendte magiske munke er Somdet To og Luang Pu Thua.

Magisk munk - Keji Ajan

Maneki Neko

Den vinkende kat stammer fra Japan, men har fået en stor udbredelse i Thailand, da den minder om den thailandske gudinde for rigdom, Nang Kwak, som mange thaier imidlertid er begyndt at opfatte som værende gammeldags.

Maneki Neko kan have forskellige farver, hvor hver farve har forskellig betydning:

Hvid: Bringer lykke

Gylden: Bringer rigdom

Rød: Tiltrækker kærlighed

Grøn: Bringer godt helbred

Sort: Beskytter mod forskellige former for fare og trusler

Maneki Neko

Mang-gon

Det thailandske ord for drage.

Menshen

Men-shen er to dørvogtere fra den thai-kinesiske folketro. De ses ofte på dobbeltdøre, en på hver dør, der fører indtil (især) kinesiske templer og private hjem. De to vogtere beskytter mod onde ånder og andre dårlige påvirkninger.

Mon

Magiske ord, magisk formular, hellige ord, bøn mm.

Moo duu

Seer – spåmand eller spåkvinde.

Moo pii

En slags åndemaner eller ’spirit doctor’. Ordet anvendes af og til om alle slags troldmænd i Thailand.

Naam mom – naam mon

Helligt vand der kan have helbredende eller magisk virkning. Sælges blandt andet af khon song.

Naga

Mytologisk slange med fem, syv eller ni hoveder. Ses ofte i thailandske templer, hvor den optræder som beskytter mod kaoskræfter. Forbindes ofte med vand. Blev i 2022 ophøjet til nationalt symbol.

Naga

Nang Kwak

Den thailandske gudinde for rigdom, navnet betyder vinkende lady. Optræder altid Siddende på knæ, iført traditionelle thailandske klæder og med højre hånd hævet (vinkende) i hovedhøjde. Hun ses ofte i barer og lignende steder, da hun bringer fremgang og indtægter til virksomheden.

I de senere år er mange thaier begyndt at bruge Japans vinkende kat, Maneki Neko, i stedet for Nang Kwak, da de mener, den er mere moderne, og de to skabninger stort set har samme funktion.

Nang Kwag

Nangmaai

Træets lady. Andet ord for phii dtonmai.

Naraka

Det buddhistiske helvede eller skærsild, hvor man som følge af karmaloven tilbringer en tid efter sin død.

Pa Khapuan phii

Skytsånd (bygud) for det gamle Sukhothai.

Pali

(Thai) Buddhismens hellige sprog.

Phii

Før i tiden en fællesbetegnelse for Thailands ånder. I dag benyttes betegnelsen mest om vilde ånder. Er ikke nødvendigvis onde, men frygtes af de fleste thaier.

Phii dtonmaai

Ånder der bor i tæer. Kaldes også nangmaai. Er et træ omviklet af farverige klæder er det beboet af en kraftfuld ånd. Læs mere på: Hellige træer i Thailand

Phii dtonmai

Phra

Det thailandske ord for munk og præst. Ofte står ordet også som indledning til noget, der er helligt, magisk eller guddommeligt. Således er det thailandske ord for gud: Phra jaao.

Phrachan amulet marked

Verdens største amulet marked, som er beliggende i Bangkok nær Grand Palace.

Phra Phikanet

Det thailandske navn for Ganesha.

Phra phoom

Jordens ånd. Se: San phra phoom

Phra phrom

Det thailandske ord for guden Brahma. Har fire ansigter. Se: San phra phrom

Phra phrom - Brahma

Pi chong

Se: Bpii chong

Pret

Spøgelset efter en person, der var meget grådig i levende live. Er hele tiden sulten, men kan ikke få sin sult stillet, da det har en meget lille mund. Dertil lang tynd hals og en stor mave.

Rahu

Mørkets gud, som sluger månen/solen og skaber måne- og solformørkelser. Alligevel er han i Thailand en værdsat gud, der menes at afværge ulykke. Gaver, der gives til ham, skal helst være sorte som for eksempel cola. Symbolet for Rahu er tallet 8.

Rahu

Riak khwan

Kaldes også suu khwan. Et ritual (en ceremoni) hvor menneskets khwan styrkes mod sygdomme – både fysiske og psykiske. Under ritualet får personen hellig tråd (saai-sin) bundet omkring håndleddet, først efter tre dage må tråden tages af.

Saai-sin

Den hellige tråd der benyttes i riak khwan ritualer. Som oftest er den hvid.

Sai dam

Sort magi – skadevolden magi.

Sak yant

Thailands magiske tatoveringer. Læs mere på: Magiske tatoveringer i Thailand

San phra phoom

Åndehus for jordens (jordområdets) ånd. Er opført på en enkelt søjle. Læs mere på: Thailandske Åndehuse

San phra phrom

Åndehus der står udenfor større bygninger som hoteller. Læs mere på: Thailandske Åndehuse

San ta yai

Åndehus for forfædrene. Læs mere på: Thailandske Åndehuse

Singha

Udtales Sing, den sidste stavelse er stum. Mytologisk løveskabning, som ofte ses i thailandske templer, hvor den optræder som beskytter mod kaoskræfterne.

Singha

Sin-saa

Spåmand eller spåkvinde.

Somdet To

Kaldes også Somdej Toh. Den mest velrenommerede af alle magiske munke. Levede i 1800-tallet. Amuletter der kan føres tilbage til Somdet To anses som værende særdeles kraftfulde.

Songkran

Det thailandske nytår, som officielt finder sted 13-15. april (enkelte steder på andre datoer). Som en rituel renselse (det gamle års ulykker skal ikke følge med ind i det nye år) hælder man vand over hinanden, i moderne tider er det blevet til en regulær vandkrig.

Song Nam Phra

Ritual der afholdes til Songkran. Folk hælder parfumerede vand ud over munkes hænder og/eller fødder. Er der ingen tilstedeværende munke hældes det parfumerede vand i stedet ud over gyldne Buddhastatuer.

Suu khwan

Se riak khwan

Tal

9 er det mest lykkebringende tal i Thailand. Et godt tidspunkt at begynde afholdelsen af et eller andet er klokken 9:09 den niende dag i måneden.

Også 12, og tal 12 går op i, anses som værende særlige tal. Især 12 års cyklus. Således er det noget særligt at blive 12, 24 (osv.) år gammel.

Thep

Guder eller engle. Til forskel fra de ustyrlige phii er thep godgørende ånder. På thai hedder Bangkok Grung Thep, som direkte oversat betyder noget i retning af gudernes by eller engelens by.

Torani

Jordgudinde. Kaldes også Mae Torani (mor Torani) – moderjord. Vises altid med langt slangelignende hår. Afbildninger af hende findes i både templer og barer.

Torani

Umadevi

Det thailandske navn for den hinduistiske gudinde Parvati, ægtefælde til Shiva. Opfattes som gudinde for medfølelse samt modergudinde, hvilket gør hende til beskytter af familie og børn.

Walking Street træet, Pattaya

Kaldes også The Big Tree. Det er et flere hundrede år gammelt tamarind træ, som tilbedes af mange af dem der arbejder i gaden. I mange år havde Jerry Byant etablissement lige under træet. Nogle mener, hans ånd flyttede ind i The Big Tree, da han døde i 1992. Hvert år 4. juli får træet særlig opmærksomhed, da denne dag var Byants fødselsdag. (Fotoet er fra 2009)

Walking Street træet, Pattaya

Yaksha

Udtales på thai blot som Yak. Overnaturlige tempelvagter, ses også i Grand Palads. Har været kendt i Thailand lige siden det 14. århundredes Sukhothai.

Åndehuse

Boliger for lokaliteters beskyttende ånder. Læs mere på: Thailandske Åndehuse

Åndehus

Åndemedie

Se Khon song.


Seneste opdatering: Marts 2024

Del på: