Magiske tatoveringer i Thailand

Magiske tatoveringer i Thailand

For mange thaier er det almindeligt at lade kroppen udsmykke med tatoveringer. Og det gælder ikke kun mennesker, som arbejder i barmiljøerne. Også folk, der fungerer i brancher med langt bedre renomme, lader deres kroppe dekorere.

Førhen var det næsten kun mænd, der lod sig tatovere. Sådan er det ikke længere, i dag er det lige så almindeligt, at kvinder også gør det.

Links

Tatoveringer i Thailand – noe helt annet enn i Vesten – Thailands Tidende April 2023
Thousands, some in trance, pay homage to sacred Thai tattoo master – Bangkok Post 24. marts 2024

Nogle af disse kropsudsmykninger har først og fremmest som mål at være dekorative. Men for adskillige thaier har de samtidig en dybere mening. Tatoveringerne har magisk betydning, det drejer sig om at påvirke de åndelige kræfter og gøre dem venlig stemt.

Denne slags tatoveringer kaldes for sak yant, magiske tatoveringer.

Sak yant – magiske tatoveringer

Magiske tatoveringer i Thailand

Sak yant er ikke af nyere dato, vi ved at den slags tatoveringer også blev udført i det gamle khmerrige. Som havde sin storhedstid omkring år 1.200, hvor det fra områder i det nutidige Cambodja spredte sig ud over det meste af Sydøstasien.

På khmer (cambodjansk) kaldes sak yant i øvrigt for sak yoan.

Personer, der udfører sak yant, kaldes for achan. Som oftest er det en munk, der er tilknyttet et tempel. Eller i hvert fald en mand, som tidligere har været munk. Et af Thailands bedst kendte sak yant templer er Wat Bang Phra, som ligger cirka 50 kilometer vest for Bangkok.

De færreste achan bruger moderne, elektriske tatoveringsværktøjer til udførelse af sak yant. Mere almindelig er det, at tatoveringen bliver gjort med spidse bambusstænger eller lange stålnåle, der er dyppet i sort, blåt eller rødt blæk.

Sak yant kan både bestå af billeder (tegninger) og af skrift. Ofte er der tale om kombinationer. Skriften, der benyttes, anses som værende magisk og forstås kun af særlig indviede. Den kaldes for krom (eller khom) og er en gammel variant af khmerskrift.

Bpaat Tidt – otte retninger (verdenshjørner)

Når tatoveringen er færdig fremsiger achanen nogle magiske ord, som kaldes for katha. Først da har det magiske/beskyttende effekt. Men den tatoverede skal ikke forvente, at den magiske virkning holder evigt. For i forbindelse med udførelsen angiver achanen nogle leveregler, bliver de ikke overholdt, vil tatoveringen miste sin kraft.

Selvom sak yant udføres af munke i templer, og de afbillede symboler ofte repræsenterer Buddha, har sak yant ikke for alvor noget med buddhisme at gøre. I buddhismen (og andre religioner) drejer det sig først og fremmest om at forberede sig til efterlivet. Sak yant derimod handler om at beskytte sig mod kræfter, man kan møde i hverdagen. Samt i at forbedrer sine muligheder i dette liv.

Symbolernes betydning

Mange sak yant symboler er individuelle for den enkelte achan. Andre igen her en mere universel betydning. Nogle af de sidstnævnte er følgende:

• Rund yant: Repræsenterer Buddhas eller Bramas ansigt. Små cirkler kan repræsentere solen eller sollyset.

• Trekantet yant: Repræsenterer buddhismens tre grundpiller (de tre juveler) – Buddha, Dharma (læren) og Sangha (munkeordenen). Den kan også symbolisere guderne Shiva, Brahma og Vishnu.

• Firkantet yant: Repræsentere de fire elementer – jord, vand, luft og ild.

Halvmåne tatovering

• Halvmåne yant: Månen – som oplyser vejen i de mørke timer.

• Zigzag eller spiral linje yant: Kaldes for Unaalome. Repræsenterer de oplyste skabninger, som er på vej til Nirvana.

• Tre ovale yant (ligner en snemand): Repræsenterer Buddha.

Hyppige magiske tatoveringer

Magiske tatoveringer kan være meget individuelle, tilpasset den enkeltes behov og ønsker.

Magiske tatoveringer i Thailand

Men de fleste mennesker vil gerne have en sak yant, der beskytter mod stort set alle dårligdomme. Derfor vælger mange en af følgende tre som deres første tatovering:

  • Haa Taew – fem lodrette rækker/linjer
  • Gaao Yord – ni tårne/spir
  • Bpaat Tidt – otte retninger (verdenshjørner)

Hver af disse tre sak yant findes i forskellige variationer.

Haa Taew – fem lodrette rækker/linjer

Haa Taew

Den sandsynligvis mest almindelige sak yant i Thailand er Haa Taew. Som oftest er den tatoveret på eller nær ved det ene skulderblad. I vesten er den gjort kendt ved, at skuespilleren Angelina Jolie for år tilbage fik en sådan tatovering.

Haa Taew består af fem lodrette rækker med skrift på krom. Hver række starter og slutter med en Unaalome. De fem rækker kan repræsentere flere ting, blandt andet Buddhas fem leveregler. Men hver række har også individuel betydning:

Haa Taew – fem lodrette rækker/linjer

• Første række: Beskytter mod uretfærdighed. Beskytter ens hjem mod phi (vilde og farlige ånder).

• Anden række: Beskytter mod og forhindre dårlig skæbne/lykke.

• Tredje række: Beskytter mod sai dam (sort magi).

• Fjerde række: Forøger ens (gode) lykke, succes og (gode) skæbne.

• Femte række: Forbedre ens karisma og tiltrækning på det modsatte køn.

Gaao Yord – ni tårne/spir

Gaao Yord opfattes af mange som den væsentligste af alle Thailands sak yant. Som oftest får folk den tatoveret lige under nakken.

Gaao Yord – ni tårne/spir

Tatoveringen består af ni tårne/spir, som symboliserer ni buddhaer. I Thailand opfattes ni som værende et lykkebringende tal.

Gaao Yord symboliserer også Meru-bjerget, der i buddhistisk/hinduistisk mytologi betragtes som stedet, hvor guderne bor.

I flere varianter af Gaao Yord findes der under hvert spir kvadrater, magiske bokse, indeholdende ord skrevet på krom. Disse ord er navne på trylleformularer. Antallet kan variere fra tatovering til tatovering, men som regel indeholder de følgende:

Gaao Yord – ni tårne/spir

• Maeta Ma Haa Niyom: Giver popularitet og får andre til at behandle en med venlighed og sympati.

• Klaoklad: Beskytter mod alvorlige skader og krænkelser.

• Chan Satru: Giver evnen til at besejre ens fjender.

• Ma Haa Amnat: Giver autoritet og evnen til at lede mennesker.

• Awk Seuk: Evnen til at gå i kamp og kæmpe for det gode/rigtige.

• Kong Kra Phan: Magisk beskyttelse og usårlighed.

• Oopatae: Gør at aktiviteter man er involveret i udføres korrekt og gnidningsfrit.

• Ma Haa Lap: Bringer god lykke.

• Noon Chataa: Forbedre ens skæbne.

• Pong Gan Antarai: Beskytter mod ulykker, katastrofer og voldshandlinger.

Desuden beskytter Gaao Yord som helhed mod phi (vilde og farlige ånder) og sai dam (sort magi).

Bpaat Tidt – otte retninger (verdenshjørner)

Bpaat Tidt er en geometrisk tatovering indeholdende megen symmetri. Ofte består den af én cirkel med koncentriske cirkler indeni bestående af skrift skrevet på krom.

Bpaat Tidt – otte retninger (verdenshjørner)

Rundt om den yderste cirkel findes otte ovale figurer, repræsenterende Buddha. Figurerne er symmetriske og peger i hvert af de otte verdenshjørner.

Bpaat Tidt er en sak yant, der især er populær blandt rejsende og folk, der er væk hjemmefra. Uanset hvilken af de otte verdenshjørner han/hun rejser imod, giver tatoveringen beskyttelse.

Figurative tatoveringer

Foruden de ovennævnte sak yant er især tatoveringer af dyr og fabelvæsener udbredte. Personer der får den slags kropsudsmykninger, gør det for at overtage skabningernes egenskaber.

Tigertatovering

Tiger

Blandt de populæreste af den slags sak yant er tigertatoveringen, yant suea, som menes at give styrke, frygtløshed og autoritet. Det gør den især eftertragtet blandt soldater, politifolk og thaiboksere.

Men også blandt forretningsfolk er tigertatovering hyppigt forekommende, da de forestiller sig, rovdyret skræmmer konkurrenterne bort.

Slanger, drager og Garuda

Andre skabninger, der associeres med styrke, er slanger, drager og Garuda. Men her er der tale om vild og ukontrollabel styrke, derfor nægter mange achan at udføre den slags tatoveringer. De ønsker ikke at overføre så farlige kræfter til mennesker, som, de frygter, ikke kan kontrollere dem.

Krokodille

En tatovering af en krokodille associeres primært med udholdenhed og er kun i begrænset omfang et symbol på styrke. Desuden er hensigten med den at få andre til at opfatte den tatoverede i et positivt lys.

Ganesha

Tatovering af en fisk

Er formålet at opnå rigdom og fremgang i livet, findes der flere muligheder. Nogle lader sig udsmykke med den hinduistiske gud for lykke og rigdom, Ganesha.

Fisk

Andre får tilføjet en tatovering af en fisk, en afbildning der har sin oprindelse i kinesisk folketro, hvor fisken symbolisere fremgang og rigdom.

Video – magisk tatovering

En video hvor Stefan Broxgaard (broxgaard.com) i Thailand får en magisk tatovering. Eller som han selv kalder det: “En Tatovering med en Hellig Berøring”.


Seneste opdatering: April 2024

Del på: