Phnom Kulen dommedagssekten

Phom Kulen - Angkor Wat

Vi hører af og til om dommedagssekter, hvor selvudnævnte frelsere lokker folk til at forlade deres trykke liv for i stedet at følge dem.

Det hører dog til undtagelserne, dommedagssekterne har deres rødder i et politisk parti. Det er ikke desto mindre hvad der er sket i Cambodja, hvor 20.000 mennesker for at undgå en kommen dommedag er taget til Phnom Kulen (Kulen bjerget), beliggende i Siam Reap provinsen ikke langt fra Angkor Wat.

Phnom Kulen sekten

Sektens leder er Khem Veasna, som er født 11. december 1965. Hans politiske karriere begyndte i det førende oppositionsparti, ledet af Sam Rainsy, for hvilket han blev valgt ind i parlamentet i 2003.

Som følge af uenigheder forlod Veasna hurtigt partiet og dannede i stedet League For Democracy Party (LDP) i 2005. Siden har han været leder af dette parti og brugt det som platform for sine ideer.

Phom Kulen - Brahman

Med tiden voksede ideerne ud over politik, Veasna begyndte at betegne sig som værende brahmin og en inkarnation af den hinduistiske gud Brahma. Desuden fremkom han med apokalyptiske visioner om en kommende Dommedag.

23. august 2022 skrev Veasna på sin Facebook side at Dommedag ville finde sted tre dage senere. Hele verden ville blive ramt af oversvømmelser. Kun ét sted ville undgå syndfloden, hans egen farm på Phnom Kulen.

Tusindvis af mennesker, især unge, reagerede på budskabet. De solgte alt hvad de ejede og rejste til Phnom Kulen. Og det var ikke alene folk i Cambodja, også mindst 500 cambodjanere i Sydkorea, Japan og Thailand forlod deres jobs og gjorde det.

På Veasnas farm

20.000 mennesker ankom til farmen på Kulen bjerget. Da penge ville blive værdiløse efter Dommedag, skænkede de alt, hvad de havde af den slags til Khem Veasna, så han kunne bruge dem til at købe livsfornødenheder, som skulle deles mellem alle tilstedeværende.

26. august oprandt, men Dommedag udeblev. For Veasna betød det intet, han fastholdt, Dommedag var nært forestående. På hans Facebook side findes adskillige opslag om oversvømmelser rundt om i verden, som bekræfter påstanden – hævder han.

Der opstod imidlertid hurtigt problemer på farmen, mad manglede der ikke, men de sanitære forhold egnede sig ikke til så mange mennesker. For eksempel var der ingen toiletter.

Resultatet blev, at flere tog af sted igen. Problemet var bare, de havde solgt alt hvad de ejede og givet pengene til Khem Veasna. De havde intet at tage tilbage til. Der findes eksempler på folk, der har begået selvmord, efter de har forladt Phnom Kulen.

Omverdenens reaktion på Phnom Kulen sekten

Mange af dem der rejste til Phnom Kulen var unge mennesker, det fik deres forældre til at reagere med fortvivlelse. De søgte myndighedernes hjælp, men forgæves, når de unge mennesker opholdt sig på stedet frivilligt, kunne intet gøres.

Til gengæld gjorde de dårlige sanitære forhold, at lokale myndigheder forlangte, at stedet skulle forlades inden 5. september. Der blev endda indgået en aftale om, at de mange mennesker tog frivilligt af sted mod, at transporten foregik på det offentliges regning.

Da skæringsdatoen oprandt, fandtes der imidlertid fortsat adskillige tusinde mennesker på farmen. Talsmænd fra sekten hævdede, at det var myndighedernes egen skyld, til trods for aftalen om fri transport havde dem der skulle transportere folk væk forlangt $25 per person.

Sandsynligvis var påstanden sand, Cambodja tilhører trods alt top 25 over de mest korrupte lande i verden.

En af denne histories store vindere er Hun Sen, Cambodjas premierminister siden 1985. I alle hans år ved magten har han hævdet, at hvis oppositionen får indflydelse, vil det skabe kaos. Fremover kan han dertil hævde, at oppositionen består af dommedagsprofeter, som vildleder ungdommen.

Seneste opdatering: September 2022

Del på: